Šuma...ne Striborova


Cijela površina Dolca i Dolcića, na starim fotografijama ukrašena poljima levande i lozja, danas je veliki parking. Užarena zemlja i beton, stotine automobila, donedavni problem slivnih voda, zakrčenost prometa i onemogućeni pristup Dolcu i autobusnoj stanici samo su neke posljedice užurbanog, strelovitog razvoja turizma, sve većeg priljeva gostiju i nesnalaženja lokalne sredine u takvim uvjetima. Mogućnost i način organizacije parkirnih mjesta nužno je pitanje u gradu u kojem na vrhuncu sezone dnevno prođe više od 20 000 ljudi. Ono što postaje ključno u ovakvim situacijama jest da na stihiju odgovaramo stihijom.



Prije nekoliko dana na Facebooku se pojavila fotografija posječenih stabala na sjeveroistočnom rubu Šumice, dugogodišnjem improviziranom parkingu. U tijeku je nasipanje površine šuderom i pretvaranje u namjenu parkirališta za više desetaka automobila. Na stranicama Grada postoji idejni projekt uređenja Šumice, napravljen 2007.g., koji na spomenutom mjestu predviđa izgradnju dvoetažne garaže. Detalji na poveznici: http://www.hvar.hr/portal/projekt/projekt-uredenja-sumice/

Nacrt također predviđa proširenje postojeće prometnice od hotela Pharos do Venerande i okretište približno na mjestu gdje je donedavno bila bista Hanibala Lucića. Razmjeri štete za ovaj vrijedni hvarski prostor vide se tek na poveznici  naziva "zelenilo-valorizacija", gdje su trima bojama označena stabla po estetskim mjerilima. Zelenom bojom označena su estetski kvalitetna stabla, za što projektanti predlažu neka ostanu. Žutom bojom označena su stabla koja su estetski osrednja, no mogu ostati, a crvenom estetski loša stabla, za koja projektanti preporučuju neka se uklone. Osim sjeveroistočnog ruba - lokacije buduće dvoetažne garaže, projekt predlaže uklanjanje stabala uz proširenu prometnicu, oko igrališta Tenis i Venerande, sve do obalne šetnice, točnije do kanalizacijskog sustava uz Rotondu. Ovdje valja naglasiti da je više od sto stabala u Šumici uklonjeno nakon orkanske bure u studenom 2004., no nakon toga nije se narušavala vegetacija najvećeg hvarskog parka.

                                      izvor: hvar.hr 


Sve do sada.
Prema riječima jednog od članova Odbora za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoliša, Grad nije naručio ovaj projekt uređenja Šumice, već su ga samovoljno načinili isti ljudi koji su prije više od desetljeća zamislili izgradnju "multimedijalnog centra" pod igralištem Tenis, odnosno velike diskoteke kojoj bi bio potreban jednako veliki parking. Sličan projekt, koji nije naručio Grad Hvar, no jednako se tako može naći na službenoj gradskoj stranici, projekt je uređenja Pjace. I laičko oko vrlo brzo može primijetiti nepoznavanje kulturne baštine, povijesti i estetske vrijednosti Hvara - svjetla koja bi bila ukopana nasred Pjace i stvarala koridor više pristaju nekoj zrakoplovnoj pisti nego najvećem dalmatinskom trgu.
O potrebi očuvanosti Šumice napisani su brojni dopisi i tekstovi. Dovoljno se sjetiti i biskupa Mihovila Pušića, koji je u jeku Drugog svjetskog rata uspio uvjeriti fašističke okupatore da ne sijeku Šumicu za ogrjev. Za njega je, kao i za ondašnje Hvarane, Šumica bila važna. Riskirao je svoju glavu i mogući konflikt sa okupatorima kako bi Šumica ostala ono što jest -  ukras i pluća grada.
U ovom trenutku devastacija je počela bez odobrenja , šaptom. Naime, Gradsko vijeće je na sjednici u srpnju 2010.g. donijelo zaključak o proglašenju Šumice park-šumom.  Točka IV. jasno donosi kako se "u svrhu preventivne zaštite (...) ne smiju  izvoditi nikakvi zahvati, poduzimati građevinski radovi ili hortikulturno uređenje, osim uz poseban zaključak Gradskog vijeća temeljen na precizno elaboriranim planovima". Očito, sudeći po započetom, "precizno elaborirani plan" predviđa nepovratno stanje, žrtvovanje zelene površine za tko zna čije interese.

 Gradski je Odbor za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoliša, prirodne i kulturne baštine Gradskog vijeća grada Hvara također u više navrata spomenuo potrebu sačuvanosti Šumice. Prenosim dio teksta iz primjedbi i prijedloga izmjene i dopune prostornog plana uređenja grada Hvara, upućenom gradonačelniku i Službi za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša u siječnju 2016.g. : "Grad Hvar (zaključkom Gradskog Vijeća), pokrenuo je postupak posebne zaštite područja parka i „stavio park Šumica pod posebnu zaštitu Gradskog vijeća“, dok se ne postigne i definira status zaštite. Ostaviti „zatečeno stanje“ i dopustiti održavanje stanja (održavanje postojećih staza, obnavljanje zelenila, održavanje igrališta), bez novih zahvata. Planiranje parkiranja za 150 automobila, izgradnja dvosmjernog pristupa i okretišta ispred Veneranda, znači više od "prenamjene" zelene površine i nije prihvatljivo. Prometnica bi trebala biti široka minimum 6m, nogostup po minimum 1,2m, parkirna mjesta po 2,5m uz prometnicu ili po 4m koso parkiranje. Ukupna širina ove prometnice bila bi tako od cca 14m do cca 17m, što bi ozbiljno devastiralo park.
- Parkiranje u šumi, parku, potencijalna je opasnost od šumskog požara, posebno u ljetnim mjesecima.
Izgradnja dvoetažne garaže na sjevernom dijelu Parka Šumica, također je devastacija zelene površine i nije prihvatljiva, jer nužno uništava postojeće zelenilo."


                                                              izvor: hvar.hr 


O prethodnom dokumentu  bilo je riječi na Gradskom vijeću, no nije usvojen. Ipak, dokument je protokoliran i traži promjene u Prostornom planu, posebno u odredbama koje se odnose na Šumicu, na način da je potrebno odbaciti i ukloniti članke koji dopuštaju bilo kakvo muljanje sa Šumicom, dok se ne postigne njen status zaštite, pa da se tek tada izrađuje plan gospodarenja u skladu sa stupnjem i vrstom zaštite. Čini se da se Hvaru događa sindrom kuhane žabe - polagano, precizno tempirano i planirano prostorno i duhovno pustošenje. Svjedoci smo da ništa ne može zaustaviti oportuniste, one koji ovaj grad doživljavaju prostorom svoje bahatosti, sebičnosti i interesa. 
Šumica je samo jedna stavka, jedna igračka u nečijim rukama. Danas je (još) naša, sutra  - tko zna.

Primjedbe

Popularni postovi